De 8 kostråd er de officielle anbefalinger til en sund livsstil. Rådene er udarbejdet af Fødevarestyrelsen og de er tænkt som hverdagens huskeråd til en sund balance mellem mad og fysisk aktivitet. Lever man efter kostrådene, vil kroppen få dækket behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer, ligesom risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, type 2-diabetes og kræft nedsættes og vægtøgning forebygges. I det følgende gennemgås hvert kostråd kort.
Spis frugt og grønt – 6 om dagen: Det anbefales, at alle over 10 år spiser mindst 6 stykker frugt og grønt om dagen. Mindst halvdelen skal være grønsager, gerne de grove typer som kål, rodfrugter og bønner. Ligeledes er det vigtigt at spise forskellige slags, da der er forskellige vitaminer og mineraler i de forskellige frugter og grønsager.
Spis fisk og fiskepålæg – flere gange om ugen: Spis fisk 2 gange om ugen til det varme måltid og spis fisk hver dag som pålæg. Varier mellem fede fisk, f.eks. laks, sild og makrel og magre fisk, f.eks. torsk, tun og rødspætter.
Spar på sukker – især fra sodavand, slik og kager: Søde sager indeholder mange kalorier og kun få vitaminer, mineraler og andre sunde stoffer. For mange søde sager giver mindre plads til sund mad, hvilket øger risikoen for overvægt. Derfor bør sodavand og slik samt kager ikke spises hver dag. Anbefalingerne for skolebørn er max 45-55 g sukker om dagen.
Vær fysisk aktiv – mindst 30 minutter om dagen: Fysisk aktivitet hjælper med at bevare normalvægten og holder os glade og raske. Voksne anbefales at være fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen og børn mindst 60 minutter om dagen (moderat til høj intensitet). Lad fysisk aktivitet blive en del af hverdagen: Cykl i skole, tag trappen, gå en tur mv.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar