Køkkenhygiejne





Generelle køkken- og hygiejneregler

Husk at vaske hænder
Inden du begynder at lave mad. Vask hænderne grundigt med vand og sæbe, skyl og tør dem godt i et rent håndklæde.
Du skal altid vaske hænder efter toiletbesøg, hoste, berøring af sår, og når du har rørt ved et dyr.

Skift karklud
Der kan sidde mange bakterier i en karklud. Hver gang man tørrer bordet af, kan der komme bakterier på kluden. Derfor skal man smide karkluden til vask og tage en ny frem mindst én gang om dagen.
Brug også et rent viskestykke. Brug køkkenrulle.

Vask redskaberne
Gafler, knive og skeer skal altid vaskes grundigt, inden du bruger dem til andre madvarer.

Grøntsager for sig og kød for sig
Når du skifter mellem de forskellige madvarer, skal du huske at vaske hænder og skifte spækbræt og kniv, f. eks. når du har ordnet grøntsager og begynder på kødet.

Køleskabet
Mad skal opbevares i køleskabet. Tilberedt mad skal afkøles hurtigt. Sæt derfor altid rester i køleskabet med det samme – også selvom maden er varm.

Vær miljøbevidst – fråds ikke med vand, papirvarer og sæbe.

Madlavning
Læs altid opskriften godt igennem, før du begynder. I skolekøkkenet skal du høre godt efter, hvad instruktøren siger.
Læg de varer og redskaber frem, du skal bruge - så skal du ikke lede efter dem senere. Brug smageske, når du smager på maden. Hold orden hele tiden - ellers drukner du i snavsede gryder, fade og andet rod. Tør straks op, når du spilder. Det er meget sværere at få af bagefter.

Brænder du dig, så stik hurtigt det brændte sted i koldt vand. Anret maden pænt og appetitligt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar