Generelle køkken- og hygiejneregler
Husk
at vaske hænder
• Inden du begynder at lave mad. Vask hænderne grundigt med vand og sæbe,
skyl og tør dem godt i et rent håndklæde.
• Du skal altid vaske hænder efter toiletbesøg, hoste, berøring af sår, og
når du har rørt ved et dyr.
Skift
karklud
• Der kan sidde mange bakterier i en karklud. Hver gang man tørrer bordet
af, kan der komme bakterier på kluden. Derfor skal man smide karkluden til vask
og tage en ny frem mindst én gang om dagen.
• Brug også et rent viskestykke. • Brug
køkkenrulle.
Vask
redskaberne
• Gafler, knive og skeer skal altid vaskes grundigt, inden du bruger dem
til andre madvarer.
Grøntsager
for sig og kød for sig
• Når du skifter mellem de forskellige
madvarer, skal du huske at vaske hænder og skifte spækbræt og kniv, f. eks. når
du har ordnet grøntsager og begynder på kødet.
Køleskabet
• Mad skal opbevares i køleskabet. Tilberedt mad skal afkøles hurtigt. Sæt
derfor altid rester i køleskabet med det samme – også selvom maden er varm.
Vær
miljøbevidst –
fråds ikke med vand, papirvarer og sæbe.
Madlavning
• Læs altid opskriften godt igennem, før du begynder. I skolekøkkenet skal
du høre godt efter, hvad instruktøren siger.
• Læg de varer og redskaber frem, du skal bruge - så skal du ikke lede
efter dem senere. • Brug smageske, når du smager på
maden. • Hold orden hele tiden - ellers drukner du i snavsede gryder, fade og
andet rod. • Tør straks op, når du spilder. Det er
meget sværere at få af bagefter.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar